Petteri Orpo

Miten pelastamme kutistuvan keskiluokan?

Keskiluokka on se ahkera, työtätekevä joukko, jonka varassa Suomi pyörii. Suomalaisista noin puolet kuuluu keskiluokkaan. Suomessa ahkeruus ja kouluttautuminen ovat antaneet mahdollisuuden parantaa omaa ja läheisten elämää. Vastineeksi korkeasta verotuksesta on saatu hyvät palvelut ja sosiaaliturva. Yhteiskunta on koettu reiluksi ja turvalliseksi.

 

Maailma muuttuu hurjaa vauhtia. Länsimaissa keskiluokkaa uhkaa kutistuminen. Tämä johtuu globalisaatiosta ja teknologian kehityksestä, jotka ovat hyviä asioita, mutta haastavat meitä. Teknologia mahdollistaa meille kaikille paremmat palvelut ja tuotteet. Työtä siirtyy kehittyviin maihin samalla kun automatisointi vähentää täällä tehtävää työtä. Tämä ei tarkoita, etteikö tilalle voisi syntyä uutta työtä, mutta se kertoo, että tulevaisuus on liian monelle epävarma.

 

Kun maksajien joukko kutistuu, jäljelle jäävien rasite kasvaa. Verot nousevat. Luottamus julkisiin palveluihin on osittain horjunut. Moni miettii, saako maksetuille veroille vastinetta ja onko Suomella varaa pitää läheisistäni huolta tulevaisuudessa? Ilman vahvaa keskiluokkaa ei ole hyvinvointia, koska ei ole sen kustantajia.

 

Toki on mahdollista rakentaa yhteiskunta, jossa keskiluokka on pieni. Se on jakautunut yhteiskunta, jossa mahdollisuuksien tasa-arvo on järkkynyt. Minä en tahdo sellaista Suomea. Tahdon, että kaikki pysyvät mukana myös nopeassa muutoksessa. Kysymys keskiluokasta on aikamme suurimpia arvovalintoja: annammeko yhteiskunnan jakautua menestyjiin ja häviäjiin vai kuljemmeko eteenpäin yhdessä.

 

Keskiluokka on löydettävä uudelleen

 

Näen, että tulevaisuuden keskiluokan hyvinvoinnin voi kiteyttää neljään asiaan. Ensinnäkin mahdollisuuksien tasa-arvo luo tunteen oikeudenmukaisuudesta. Toiseksi ahkeruudella pärjääminen kannustaa eteenpäin ja on reilua. Kolmanneksi elämä on riittävän turvallinen muutoksessa ja epäonnessa, kuten sairauden tai työttömyyden iskiessä. Neljänneksi ihmiset jakavat tietyt yhteiset arvot ja pyrkivät riittävään yhteisymmärrykseen.

 

Miten näitä vahvistettaisiin käytännössä? Kaikkein tärkeintä on uudistaa työelämä vastaamaan globalisaatioon ja teknologian muutokseen. Tämä on välttämätöntä, jos tahdomme, että Suomessa on jatkossakin riittävästi työtä muillekin kuin huippukoodareille. Tarvitaan paikallista työpaikkasopimista eli joustavuutta, koska yritykset ja työsuhteet ovat todella erilaisia. Palkanmuodostuksen on pidettävä yllä kansainvälistä kilpailukykyä ja ostovoimaa eli tarvitaan Suomen malli. Työlainsäädäntö tulee päivittää tähän päivään siten, että se ottaa huomioon muuttuneen työn luonteen, kuten esimerkiksi etätyön ja erilaiset elämäntilanteet. Tarvitsemme myös työhyvinvointisopimuksia parantamaan työssä jaksamista kiihtyvässä työelämän tahdissa.

 

Meidän täytyy myös tunnustaa, että kaikki eivät voi olla globaalisti kilpailukykyisiä huippuosaajia. Kaikki työ on arvokasta. Tarvitaan myös palveluammatteja. Otetaan mallia Saksan pientöistä. Monissa töissä palkkaa voisi täydentää palkkatuella. Työtä ja sosiaaliturvaa tulee ennakkoluulottomasti yhdistellä. Yrittäjien ja epätyypillisten työsuhteiden sosiaaliturva pitää saattaa samalle tasolle kuin palkansaajilla. Miksi elinkeinonharjoittajana tehdyn työn pitäisi olla riskialttiimpaa kuin palkansaajana tehdyn?

 

Sosiaaliturvan uudistaminen onkin elintärkeää keskiluokan keksimisessä uudelleen. Ansiosidonnainen työttömyysturva tulee uudistaa reippaasti kattavammaksi ja kannustavammaksi. Perusturvan tulee olla yksinkertaisempaa ja se tulee sitoa osallistumiseen. Selvää on, että myös verotuksen tulee kannustaa nykyistä paremmin työntekoon, yrittämiseen ja säästämiseen. Usko ahkeruuteen ei saa horjua.

 

Mahdollisuuksien tasa-arvo ja maailmassa pärjääminen perustuvat osaamiseen. Erityisesti tulevaisuus huutaa vahvaa panostusta varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen. Voisiko esiopetusta pidentää kahteen vuoteen? Voisiko ensimmäinen vieras kieli alkaa jo ensimmäiseltä luokalta tai jo päiväkodissa? Kansainvälisyys on ehdoton edellytys globalisoituvilla työmarkkinoilla. Myös ohjelmoinnin perusteiden ymmärtäminen saattaa pian olla yhtä tärkeää kuin lukemaan oppiminen. Voisiko ohjelmointia opettaa jo ensimmäiseltä luokalta lähtien?

 

Ammatillista koulutusta ja korkeakoulutustamme on muokattava erityisesti elinikäistä oppimista tukevaan muotoon. Tulevaisuudessa tutkintojen tärkein anti on ajattelutaitojen tarjoaminen. Tieto vanhenee. Tiedon hakemisen työkalut vain kehittyvät. Koulutuksemme tulee kaikilla tasoilla vahvistaa yleissivistystä ja yhteiskunnan sekä talouden ymmärtämistä, koska monimutkaistuvassa maailmassa tarvitaan kokonaisuuden hahmottamista. Jaettu perussivistys on tärkeää myös siksi, että yhteiskunta pysyy eheänä.

 

Yhteiskunnan tulee pystyä tarjoamaan turvallisuutta kiihtyvässä muutoksessa. Oman kodin hankkimisen tulee edelleen olla mahdollista kaikille työssäkäyville, vaikka työsuhteet olisivatkin lyhyempiä ja erilaisia kuin perinteisesti. Verotus ei saa asettaa ylimääräisiä esteitä unelmalle omasta kodista. Asumisen kustannukset, kuten energian hinta, tulee pitää kohtuullisena. Työn perässä muuttamisesta tulee tehdä helpompaa. Myös töihin matkustamisen mahdollisuuksia tulee parantaa muun muassa panostamalla keskeisiin liikenneväyliin ja -palveluihin. Säästäminen tulee tehdä houkuttelevaksi esimerkiksi verotuksella, jotta ihmiset voivat varautua muutoksiin myös omaehtoisesti.

 

Perusturvallisuuden keskeinen osa ovat toimivat palvelut. Terveydenhuollossa valinnanvapaus asettaa ihmisen keskiöön. Terveydenhuollon täysin kohtuuttomat jonot tulee poistaa Suomesta. Vanhusten hoivapalveluiden laatua pitää parantaa valinnanvapautta käyttämällä. Jokaisen suomalaisen tulee pystyä jälleen luottamaan siihen, että myös ikääntyessä ihmisistä pidetään huolta. Eläkejärjestelmän kestävyyttä on tarkasteltava säännöllisesti. Myös hoivapalveluiden palveluvastuuvelka eli niihin varautumiseen tarvittava summa pitää laskea. Palveluiden rahoitus ei voi perustua velkaan. Julkisten menojen ja tulojen on oltava tasapainossa juuri sen takia, että palvelut voidaan turvata myös tulevaisuudessa.

 

Huolehditaan siitä, että Suomi on tulevaisuudessakin yhteiskunta, jossa keskiluokka voi hyvin. Pidetään kaikki mukana. Ryhdytään pelastustoimiin heti!

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

No melkein hyvä kirjoitus, mutta mikä vika tässä alaluokassa oikein on?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kirjoita hieman lyhyempiä ja tiivistetympiä juttuja. ;-)

Pekka Iiskonmaki

''Miten pelastamme kutistuvan keskiluokan?''

Se juna meni. Edes ennakkosensuuri ei pelasta sitä. Suomesta tuli jälleen ominvoimin ajopuu koskessa.

Uskomatonta tyrimistä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Aika kuivaa jargonia. Mitään uutta ei juuri sanomassa ole. Kun kirjoittaja on pyrkimässä erään puolueen johtoon, niin luulisi hänellä olevan jotain uuttaa annettavaakin.

- Huolehditaan siitä, että Suomi on tulevaisuudessakin yhteiskunta, jossa keskiluokka voi hyvin. Pidetään kaikki mukana. Ryhdytään pelastustoimiin heti!

Keskiluokka ei ole mikään itseisarvo, pitää olla sellainen yhteiskunta jossa ei ole eri luokkia, ei keskiluokkaa, ei köyhiä eikä kipeitä, koska kaikki ovat rikkaita. Rikkauden voi sitten jokainen ymmärtää vaikka keskiluokkaiseksi.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Velkarahallako kaikki tämä hyvä rahoitetaan?

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Varmaan se keskiluokka on ahkera, pystyvä ja työtätekevä, mutta ovatko mainitut ominaisuudet vain keskiluokkaisille annettu syntymälahja.
Suomen pyörittämiseen tarvitaan muitakin, meitä kaikkia, joilla on leijonasydän.
Mitä paremmin koko kansalla menee, niin sitä vähemmän tarvitaan sosiaaliturvaa.

Millä tavalla keskiluokka kutistuu? Laskeeko syntyvyys, vai painuuko tulo-osuus suhteessa muihin pienemmäksi. Onko keskiluokalta siis unohtunut tapa, jolla lapsia tehdään. Tulojen suuruuteen voi vaikuttamalla tekemällä enemmän työtä, tai tehostamalla tekemistään. Säästämälläkin voidaan vaikuttaa ikäänkuin mutkan kautta.

Kun suuret ikäluokat poistuvat yläkerran orkesteriin, tai kolilemppareiksi, näyttää maailma taas ihka toisenlaiselta.

Mahdollisuuksien tasa-arvo? Hmmm... En taida oikein siihen uskoa. Menepä vetämään kultalusikka jonkun suusta, kun kaikilla ei ole edes puulusikkaa.
Kyllä yhteiskunnassa tulee aina olemaan eriarvoisuutta, mutta eriarvoisuuskin voisi olla hyvähenkistä yhdessäeloa. Koko kansalla ei voi olla yhteisiä arvoja, mutta arvot voisivat olla yhteensopivia.

Työn tekeminen on ihmiselle tärkein ja ainoa tapa selviytyä elämässään tyydyttävästi. Mitä intensiivisemmin työtä tekee, niin sitä paremmat mahdollisuudet toteuttaa itseään toteutuvat. Tämän kun kansa saa tajuntaansa, niin siitä alkaa nousu. On huomattava, että itsensä toteuttamista on montaa tasoa. Toiset tasot pyörittävät taloutta ja toiset taas säästävät ekoloogisesti tätä tellusta. MOlempi parempi, oletan.

Suomen malliin sopisi erinomaisesti yritysten henkilöstön mahdollisuus saada palkan lisäksi osa tuloistaan pääomatulona, eli henkilöstölle tulee oikeus/ mahdollisuus hankkia erityismenettelyin yrityksen osakkeita, tai sovellettuja duunariosakkeita. Häjyt kutsuvat sitä kansankapitalismiksi. Olkoon sitten se.

Oma koti, vaiko omistusasunto. Mikäli yhteiskunta toimii oikein, niin kukin voi kohdallaan päättää, asuuko vuokra-asunnossa, tai ostaako oman asunnon. Jokaisella on omat muuttujansa laskiessaan asumiskustannuksiaan.

Opinnoista ja ohjatusta opiskelusta ei saa tulla pakkopullaa ainakaan liian nuorille lapsille. Historia tulee aikanaan kertomaan mitä saatiinkaan aikan, kun lapset heitettiin suoraan kehdosta koulutukseen. Lapsen on vaikea sopeutua äkilliseen ryhmäkoon kasvuun. Moni saa iänikuisen trauman, kun äkisti joutuu muutaman hengen turvallisesta yhteisöstä kymmenen- parin kymmenen villi-ihmisen joukkoon. Kun vielä lyödään tabletti käteen ja käsketään koodaamaan. Omeletti tuli, vaikka pannaria tehtiin.

Sote olisi ollut helppo nakki, ellei politiikka olisi särkenyt sitä.
Valtio olisi hoitanut yliopistopuolen ja tarvittavat korkeamman tason sairaalat. Kunkin yhteisön, eli kunnan asukas olisi saanut valtiolta tietyn summan/ vuosi terveydenhoitoonsa, Kunta ja asukas hoitaisivat oman sovittavan osuutensa.
Kunnat olisivat ralkentaneet tarpeensa mukaan yhteistyökuvionsa.
Jokaisella kansalaisella tulisi olla oma terveystietokantansa valtakunnan omassa ja ainoassa tietokannassa. Yksityiset yritykset, jotka haluavat toimia Suomessa, hankkisivat mainitun yhteisen tietojärjestelmän, jolloin ne saisivat sen hoito-oikeuden.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>.....onko Suomella varaa pitää läheisistäni huolta tulevaisuudessa? I

ooo

Saako tuollaistakin kysellä?

Jari Rahkonen

Kirjoitus menee pahasti metsään jo heti ensimmäisessä lauseessa. Tätä maata ja tätä yhteiskuntaa pyörittämään on aina tarvittu koko kansan panos, ei vain yhden yhteiskuntaluokan. Paljon on vielä oppimista Orpollakin.

Jouni Korhonen

Kunnon tyhjää liirumilaarumia.

Kaikki hallitustoimet, aivan kaikki, myös paikallinen sopiminen, siinä missä halpatyövoiman maahantuonti, pääoman ulkomaille puskeminen veronkierrolla ja peruspalveluiden antaminen ylikansallisten yhtiöiden syliin ne yksityistämällä sekä valtionyhtiöiden myyminen ulkomaalaisten "tehostettavaksi" tulee johtamaan vain ja ainoastaan siihen, ettei toimeentulevaa keskiluokkaa jää jäljelle ollenkaan.

Mutta sehän onkin tarkoituksenne.

Orjaluokka minimipalkalla, joka revitään terveys/koulutus- yms. peruspalveluilla sekin pois kuleksimasta köyhien taskuista. Suoraan globalistisien korporaatioiden taskuihin.

Te olette harhaisia globalisteja ja pelaatte koko suomen järvineen, metsineen ja ihmisineen suoraan ylikansallisten yhtiöiden pussiin TTIP-sotkuillanne ja EU:n mielistelyllänne.

Juhani Kahela

Kauniit sanat eivät mitään muuta. Tarvitaan suuria tekoja ei huuhaa puheenvuoroja.

Seppo Hildén

Kuule, älä mieti keskiluokkaa, vaan omaa työtäsi, eli miten pidät huolen sisäministerinä että Suomeen ei tule islamterroristeja.

Sun sisämonisteriaikanasi Suomeen on tähän mennessä saanut tulla täysin vapaasti jo 32 000 mahantunkeutujaa, joiden taustoista ei kukaan tiedä mitään, koska kaikki on heittänyt paperinsa mäkeen ennen rajan ylittämistä.

Ja sinähän se olit joka vastaa sisäministerinä rajasta.

Onko Orpo enemmän huolissaan siis keskiluokasta kun maahamme saapuneista islamsotureista?

Kari Ahveninen

Ohoh. Onkos kokoomuksella ja Orpollakin viimeinkin alkanut tuntumaan että pitäisi ihan oikeasti olla huolissaan siitä että maksajat alkavat loppumaan?

Ottajia on, maksajien määrä hiipuu. Ei sitä ketään voitane ilman seuraamuksia verottaa loputtomiin, eikä koko ajan kutistuva määrä niitä maksajia mitenkään pysty elättämään kaikkea mankujien määrää, ei vaikka veroaste ylittäisi sadan prosentin rajan.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Tuhtia tuubaa. Teidän toimenne hallituksessa vievät keskiluokan ostovoiman.
Menisit Orpo katsomaan leipäjonoja. Ne ovat jo kilometrien mittaisia.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Jäteautojen kuljettajat eivät taida kuulua keskiluokkaan, mutta ilman heitä Helsinki hukkuu pa*kaan !

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

"Miten pelastamme kutistuvan keskiluokan?"

Esimerkiksi eroamalla.

Henry

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Keskiluokan kokoomus pelastaa nostamalla erilaisia veroja ja jatkamalla julkisten menojen loputonta kasvattamista.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Eipä ole tullut Orpon pieneen mieleen, että parantamalla kaikkein pienituloisimpien asemaa ja ansiotasoa, keskiluokkakin voisi nykyistä paremmin.

Perusongelma on siinä, että tulot ja omaisuudet kasaantuvat yhä harvemmille. Varakkaat ja hyvätuloiset käyttävät kuitenkin suhteellisen vähän tuloistaan kulutukseen, joka synnyttäisi lisäkysyntää. Paino on omaisuuksien kasaamisessa eli virtuaalipääomien paisutuksessa. Se työllistää vain erilaisia korkeapalkkaisia välitysbulvaaneja, jotka eivät perimmältään tuota mitään, vaan ovat pääomien omistajille yksi lisäkulu.

Tilanne voisi kohentua nopeastikin, jos toimet suunnattaisiin tuloerojen kaventamiseen. Köyhän käyttäisivät kaiken saamansa lisätulon kulutukseen. Kaikenlaisen arkitavaran ja ruuan kysyntä kasvaisi, työllisyys kohenisi ja keskiluokkakin voisi paremmin. Tämä vaan ei sovi nykykokoomuslaisen ajatusmaailmaan.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Viljo 18.

Näinhän se on, mutta kun tuota oppia ei ekonoomeille ole koskaan opetettu niin se ei voi olla heille käsityskykynsä rajoissa. Politiikot samassa sporassa hyssyttämässä.

Mailma ei ole visionäärien ja idealistien. Valitettavasti.

Käyttäjän TomiRimpinen kuva
Tomi Rimpinen

Petteri aloitti pelastustoimet katsomalla vierestä kun 30000 työvoimapulan paikkaajaa ryntäsi Suomeen. Kykenemättä minkäänlaisiin oma-alotteisiin toimenpiteisiin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Unohdat sinäkin ne 10000 tulijaa joita ei ole missään rekistereissä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Mitenkähän some -kirjoittelun tasoa nostaa se, että bloggaaja itse valitsee, hyväksyttävät kommentit? Yhden lajin sensuuria se ainakin on.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Näitä on esiintynyt jopa niin, että kukaan ei ole saanut kommenttiaan läpi. Ilmeisesti politiikot vain nuuskivat vaaleja varten virtauksia eri laareihin. US moderaattorin oilis syytä miettiä, mitä tällaisista ideavarkauksista seuraa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Petteri !

Jos tulet valituksi kokoomuksen puheenjohtajaksi, kokoomuksen ministerijoukkue vaatii muutoksia uskottavuuden palauttamiseksi.

Mitä asioita painottaisit kokoomuksen periaateohjelman uudistamisessa ja puolueen toiminnan uudistamisessa.

Kokoomuksen edellinen puheenjohtaja Jyrki Katainen kummeksuu väitettä, että kokoomuksessa olisi kertynyt aatteellista korjausvelkaa kymmenen vuoden ajalta.

http://www.savonsanomat.fi/kotimaa/En-halua-l%C3%A...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hienoja ja hyviä ajatuksia, joiden toteutumista luulisin meidän kaikkien suomalaisten myös toivovan. Näitä työelämän ym. parannuksia on nyt yritetty vääntää myös nykyisen hallituksen voimin, mutta mikään ei ole näyttänyt onnistuvan.

Oppositio ja työmarkkinajärjestöt vastustavat kaikkea ja hyvätkin asiat siirtyvät hamaan tulevaisuuteen, jos mitään muutoksia ei saada tehtyä. Mitä sinä Petteri Orpo tekisit sen asian hyväksi toisin? Se minua ihmetyttää, kun kuitenkin olet nytkin jo hallituksessa sisällä ja nähnyt kaiken vastarannankiiskien voiman... Pelastustoimia tarvitaan kuten sanot, mutta mikä on sinun paras vahvuutesi onnistua - neuvottelutaidot, vai paremmat suhteet vastapuoleen?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

"Perusturvallisuuden keskeinen osa ovat toimivat palvelut. Terveydenhuollossa valinnanvapaus asettaa ihmisen keskiöön. Terveydenhuollon täysin kohtuuttomat jonot tulee poistaa Suomesta. Vanhusten hoivapalveluiden laatua pitää parantaa valinnanvapautta käyttämällä. Jokaisen suomalaisen tulee pystyä jälleen luottamaan siihen, että myös ikääntyessä ihmisistä pidetään huolta. Eläkejärjestelmän kestävyyttä on tarkasteltava säännöllisesti. Myös hoivapalveluiden palveluvastuuvelka eli niihin varautumiseen tarvittava summa pitää laskea. Palveluiden rahoitus ei voi perustua velkaan. Julkisten menojen ja tulojen on oltava tasapainossa juuri sen takia, että palvelut voidaan turvata myös tulevaisuudessa"

Se avustaja joka näitä ulostuloja kirjoittaa suomalaisten kaluttavaksi,ole hyvä ja opettele lait ja tutustu suomen sosiaali ja terveydenhoidon alennustilaan ja todellisuuteen.Suomessa on yksityistetty ja alettu rahastamaan näillä VERONMAKSAJIEN MAKSAMILLA perusoikeuksiin JOKAISELLE kuuluvilla palveluilla.SIKSI on julkinen alasajettu.
Tästä on hyvä esierkki HUOSTABISNES jolla veronmaksajien rahaa netotaan miljareilla vuosittain.2006 BISNES vei rahaa 600-700 miljoonaa saman kuin POLIISITOIMI,ja nyt laskun hintaa ei edes julkisuuteen anneta,vIIMEISET arviot SALATUSTA BISNEKSESTÄ about 1,4 MILJARDIA ,en usko että riittää edes.

SE lisälasku joka tulee veronmaksajille leikkausten ja es.juuri sosiaali ja terveydenhoidon ASIAKASMAKSUJEN NOUSUSTA,joka on aivan varmaa kuten tähänkin asti,tuo ainoastaan lisää sossuluukulle asiakkaita.Kun maassa on miljoona köyhää,700 000 työtöntä 70 000 nuorta SYRJÄYTYMISVAARASSA,siis jo ennestään omia,PERHEITÄ ASUNNOTTA,lapsia vailla LAINMUKAISIA TUKIAAN jne.jne.Paluu todellisuuteen ei tee pahaa.

Muistamme kokoomuslaisten sos.ministerien tason ihmisten OIKEAN elämäntuntemuksen suhteen.Suurin osa suomen ihmisistä EI OLE kokoomus ja keskustalaisten kovapalkkaisia,joiden tilanteista te katselette maailmaanne.Koko ajanjakso 1990 eteenpäin on ollut kokoomus-keskusta leikkauslinjaa ja pienituloisten ,lasten,vanhusten jne.palvelujen leikkauksia ja palvelumaksujen nostamista,nyt ns.keskiluokka on kuppauksen kohde ja se EI OLE mikään uutinen,näin homma menee eussa ja se on ainoastan sitä politiikka jota ajatte ja jota on ajettu alusta asti.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Alumni-illan yleisölle Bruce Oreck antoi useita vinkkejä yrittäjyyteen. Ennen kaikkea hän korosti rohkeuden merkitystä: pitää uskaltaa elää omaa elämää, rikkoa vanhoja sääntöjä, kokeilla ja tehdä virheitä sekä poistua omalta mukavuusalueelta."

Voiko parempaa neuvoa ujoille suomalaisille antaa. Kaikille "luokille."

https://www.laurea.fi/tiedotteet/Sivut/Suuri-Alumn...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Hyviä asioita, mutta kuuluuvatko duunarit Orvon keskiluokkaan? Eivätpä taida kuulua.

Jätetäänkö köyhät oman onnensa nojaan Orvon uudessa uljaassa keskiluokkaisessa Suomessa? Taidetaanpa jättää.

Epäilen että tämä höpötys keskiluokasta on vain silmänlumetta, kun oikeasti tuli vain tehtyä virhe kun viimeksi valittiin kokoomukselle puheenjohtajaa.

Nyt pitäisi vain saada se virhe korjattua ja puheenjohtaja vaihdettua, eikä sitä asiaa voi oikein niin suoraan sanoa kuin mitä pitäisi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Puheenjohtajan nimi on Stubb, se kirjoitetaan kahdella b:llä ; )

Käyttäjän SiruErling kuva
Siru Erling

"Liirum laarum.. niin tyhjia sanoja..."

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Sisäministeri Orpon track-record kuluneen vuoden ajalta näyttäytyy hänelle itselleen kovin erilaisena kuin niille suomalaisille, jotka ovat seuranneet aktiivisesti hänen johtamansa ministeriön olemattomia toimia kriisivuonna.

Suomessa poliisi ja rajavartiosto on rampautettu, eikä Suomi ole älynnyt ryhtyä rajatarkastuksiin, joita muu Pohjola ja keskeiset EU-maat [mm. Saksa, Ranska, Itävalta] ovat panneet toimeen, vaan yli 32 000 ihmistä on "asylum"-taikasanan voimalla - osa viranomaisia harhaan johtaen - kävellyt Suomeen ja heistä 2 500 on teillä tietymättömillä.

'Keskiluokka' on järjetön taikasana lääkkeeksi, tilanteessa jossa EU ja EMU sekä talous murenevat ympäriltä, Schengen romuttuu ja unionin jäsenet rikkovat lähes kaikkia sopimuksiaan ja periaatteitaan. Tällöin pitäisi kyetä ymmärtämään ongelmien syitä, eikä vetää koko kansakuntaa tai maanosaa (unionia) veden alle.

Mitkä arvot ja periaatteet ovat Suomelle tärkeimpiä? Siihen Kokoomuksen pitäisi kyetä vastaamaan. Miten pelastamme Suomen?

Käyttäjän TuulaLehtinen kuva
Tuula Lehtinen

Auttaisko se jos vedettäis rewa korviin? Tai otettais joku muunmaalainen kotiin kaffelle? Voi näitä petteriorpoja.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kokoomuslaiset kiehukoot omissa liemissään, mutta mielipiteeni on, että jos puheenjohtajassa muutosta tapahtuu, niin se voi olla vain parempaanpäin.

Käyttäjän timotlampinen kuva
Timo Lampinen

Orpon pyrkimys eriarvoistumisen vähentämiseen on lämpimästi kannatettava tavoite, oli puoluekanta mikä hyvänsä tai vaikka sitä ei olisi lainkaan.

Vakavaa keskustelua olisikin käytävä tehokkaimista keinoista. Orpon mielestä: "Kaikkein tärkeintä on uudistaa työelämä vastaamaan globalisaatioon ja teknologian muutokseen."

Mielestäni on hyvin perustein osoitettavissa, että kaikkein tärkeintä ei ole uudistaa työelämää kuten Orpo ja monet muut ministerit, ekonomistit tai työelämän päättäjät uskovat tällä hetkellä, vaan korjaus pitää aloittaa toisaalta eli kansalaisyhteiskunnan puolella romahtaneen yhteistyön olennaisesta parantamisesta.

Viittaan melko tuoreisiin kirjoituksiini täällä puheenvuoropalstalla. Ensinnäkin analyysin osalta tähän kirjoitukseen: http://timotlampinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2086...

Ja tehokkaimmman keinon eli työnjaon kehittämisen osalta tähän kirjoitukseen: http://timotlampinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2063...

Jälkimmäisen kirjoituksen kuvaama lähtötilanne on erittäin analoginen yhteiskunnan nykytilanteen kanssa, siis tarkastellen elämisen pääosaa. Jos siellä eli elämän pääosassa saadaan yhteistyö toimimaan selvästi nykyistä paremmin, niin työelämän joustavuus ym paranee lähes itsestään.

Jari Nyberg

Kirjoitit, että jaettu perussivistys on tärkeää myös siksi, että yhteiskunta pysyy eheänä. Itse ja edustamasi hallitus olette kuitenkin toimineet niin, että Suomeen on saatu yli 30 000 matua. Suurin osa noista tulijoista jää tänne. Jo nykyisellään heistä tulee Suomelle miljardiluokan vuosikustannukset.

Muista maista saadut esimerkit kertovat, että tuo kustannus siirtyy sukupolvelta toiselle. Meille on jo kertynyt kokemusta romanien integroitumisesta. Mikään ei anna olettaa, että näiden tulijoiden kanssa käy yhtään paremmin. Te ja hallitus olette tässä tehneet velkaa lastemme nimissä. Minusta se aika epäreilua. Oletteko te ollenkaan tietoisia siitä, mitä vähemmistöille tapahtuu islamilaisilla alueilla?

Nyt tilanne on se, että meillä on kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka eivät jaa samaa perussivistystä kuin me. Mitä te ajattelette sen tekevän yhteiskunnan eheydelle? Vai pitääkö sekin uhrata kaikenkattavan suvaitsevaisuuden alttarille?

Jan-Gösta Grönholm

Orpon ihannetavoitteet ovat henkilökohtaisena näkemyksenäni hyväksyttävissä enimmöltä osiltaan.
Uskoisin että jopa SDP antaisi tukensa suurimpaan osaan!
Se askarruttaa mieltäni miten ja kuka näitä pyrkimyksiä saataisiin
toteutettua ja mistä löytyy niitten maksaja.Se puoli jää nyt täysin
arvelujen varaan.
Mukava ja kiltinnäköinen mies kunhan rahat vain löytyisi.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Kyllä keskiluokka kannattaa kokoomuksessakin ottaa huomioon. Keskiluokasta äänestetään kokoomusta, sillä monelle keskiluokkaiselle kokoomuksen arvot ovat kohdallaan. Toisaalta kannattaa muistaa, että näistä keskiluokkaisista suuri osa on palkansaajia, mm. Akavassa. Nykyisen hallituksen aikana kokoomuksen ministeristö tuntuu unohtaneen nämä keskiluokan kookoomukselaiset. Enemmän varsinkin hallituksen alkuaikana tunnuttiin Sipilän johdolla oltavan EK:n asialla kuin esimerkiksi PK -sektorin asialla. Paljonko EK on ajanut PK -sektorin yrittäjien asiaa ?

Toinen asia, on turvallisuuspolitiikka, jossa kokoomuksen nykyinen puheenjohtaja on sanonut selkeästi kokoomuksen kannan. Mutta miten tätä kantaa on käytännössä ajettu eteenpäin ? Pelkkä "isänmaan asialla" hokeminen ei pitkässä juoksussa vakuuta suomalaisia. Pitää olla konkretiaa.

Pitäisi myös muistaa, mitä Paasikivikin toi aikoinaan esiin: Porvarilla menee niin kauan hyvin, kun duunarilla on varaa ostaa porvarin kaupasta. Ja viennin vetoon vaikutta kyllä muutkin asiat kuin duunareiden palkkakustannukset, Pekkaspäiviäkään vähättelemättä.

Aimo Wiren

Tasapäisyysideaali tuhosi Nokian toimintakyvyn ja sama näyttää pätevän kokoomukseenkin. Orpo on mukava ja ideaalin mukainen eli on mielenkiintoista miten näillä eväillä globaalimaailmassa onnistutaan.

Toimituksen poiminnat